chiddush logo

הלכות פסח חלק א' (מרן שר התורה הגר"ש גורן זצוק"ל זיע"א)

נכתב על ידי יניב, 11/10/2013

 הלכות חג פסח , שרשם מרן הגאון גדול הדור שר התורה הרה"ג שלמה גורן זצוק"ל זיע"א. מתוך ‫ "קובץ פסקי הלכות צבא ודינים לחייל" משנת תשכ"א.
דיני פסח לחייל
א. כללי הכנות לפסח
(1) בימי הפסח אין להשתמש ואין להכניס למטבחי הצבא ולשום שטח צבאי, חומר שהוא חמץ, או שמכיל תערובת חמץ. (כמופורט להלן:) 
(2) בכל הנוגע למצרכי מזון לצבא בימי הפסח, יש לנהוג לפי המפורט להלן בתקנון זה.
(3) יש להוציא את כל מצרכי החמץ, והמזון שיש בו תערובת חמץ, ואת כל הכלים שלא יוכשרו לפסח, מתוך המטבח ומתוך המחסן הנועד לשמוש בפסח ולרכז את כולם במקום סגור למשך כל ימי הפסח.
(4) יש להפריד ולהבדיל בקפדנות במחסני בסיסי הספקה את מצרכי החמץ הנ"ל, ולרכזם במקום מיוחד סגור למשך כל ימי הפסח. יש להזהיר במיוחד על קמח, אטריות, פתיתים, מיני גריסים, סולת, ומצות של חמץ ובירה.
(5) אין להעביר גם לפני פסח מצרכי פסח, במכונית, יחד עם מצרכי חמץ.
(6) המקום המיוחד למצרכי החמץ ולכלי החמץ הנ"ל, אסור לשמוש בשום דבר בכל ימי הפסח.
(7) יש לנקות באופן יסודי לפני החג את כל חדרי המטבח והמחסן וכל חדרי המזון העומדים לשמוש בפסח.
(8) יש לרכז לפני החג את כל המצרכים הכשרים הנועדים לפסח במקום מיוחד שנוקה מחשש חמץ.
(9) יש לשמור בקפדנות על אותם מקומות שנקבעו להחסנת מצרכי פסח, לבל יוכנסלשם כל דבר שיש עליו חשש חמץ.
(10) יש למנוע את כניסת החיילים למקומות הללו שלא בתפקיד.
ב. ערב פסח (בשנים רגילות)
(1) ביום י"ג בניסן בשעה 18:00 צריכים כל מטבחי הצבא וחדרי המזון, להיות נקיים מחמץ. החמץ הנועד לאכילה באותו ערב יוחזק במקום מיוחד.
(2) בלילה, אור לי"ד ניסן, צריך הרב הצבאי, קצין הדת, סמל דת או בא כחם לבדוק לאור הנר את החמץ במטבחים, במחסנים, ובחדרי אוכל של היחידה.
(3) בערב פסח י"ד ניסן- מותר לאכות מצרכי חמץ,רק עד השעה 0800.
(4) יש להכין לארוחת הבוקר של ערב פסח, רק כריכים (סנדביצ'ים) של חמץ. ומעט יותר מאוחר אפשר לתת תה או כל משקה ומאכל אחר, בכלים הכשרים לפסח.
(5) רצוי להכין את כל ארוחת הבוקר של ערב פסח, ממצרכים הכשרים לפסח.
(6) כל שיורי אוכל חמץ, וכל הלחם שנאסף בבדיקת חמץ (סעיף2 לעיל) ישרף בערב פסח בשעה 10:00 במדורה מיוחדת בחוץ.
(7) בשנה שחל י"ד בניסן בשבת יש להקדים את כל ההכנות הכלולות בסעיפים 1-6 ב-24 שעות.
ג.הכשרת המטבח
(1) כל כלי המטבח טעונים הכשרה מיוחדת (הגעלה) לפסח.
(2) הכשרת המטבח והגעלת הכלים, תבוצע בהשגחת רבנים צבאיים, קציני דת, סמלי דת או באי-כחם.
(3) הגעלת הכלים תיעשה רק עד יום י"ד בניסן שעה 09:00 ואם לא יספיקו להשלים את כל הגעלה עד אותה שעה יש לבקש הוראות מן הרבנות הצבאית. בשנה שחל י"ד בניסן בשבת תעשה הגעלת הכלים רק עד י"ג בניסן שעה 12:00.
(4) לצרכי הגעלה יש להשיג דוד או חבית גדולה, ואם מגעילים בסיר גדול, ואי אפשר להכניס לתוכו סירים אחרים- מותר להעביר את הרותחין מן הסיר הראשון לשני, ומן השני לשלישי וכו'. עד שיוכשרו כל הסירים, ובלבד שלא תיפסק רתיחת המים. (ראה להן סעיף ה')
(5) מותר להגעיל כלים רבים בתוך המים ובלבד שלא ישתנה מראה פני המים, מחמת הגעלת הכלים.
(6) מותר להגעיל באותם המים, כלי בשר וכלי חלב.
(7) אפשר להכשיר כלים ע"י שפיכת בנזין לתוך הכלי ולהבעירו, בתנאי שהאש תחמם את הכלי במדה כזאת, שניר יחרך בדפנות הכלי גם במקום שהאש לא נגעה בו.
ד. סדר הגעלת כלים.
(1) מנקים לגמרי את הכלים הטעונים הגעלה לפסח, מכל לכלוך או חלודה, מבפנים ומבחוץ.
(2) אם ישנן גומות בכלי, יש לנקרם היטב מלכלוך. ובמקום שאי אפשר לנקר, צריך ללבן קצת באש את מקום הגומה.
(3) מרתיחין מים בחבית או בדוד או בסיר גדול, ושמים בתוכם קצת סודה של כביסה או סבון, במדה שיפגם טעם המים. ויש להזהר מאד, שלא להרבות בסודה עד כדי שנוי מראה פני המים.
(4) כאשר המים רותחים ומעלים בועות, מטבילים בהם את הכלים הטעונים הגעלה.
(5) אם פסקה רתיחת המים בעת הטבלת הכלים, יש להניח את הכלים בתוך המים, עד שיחזרו לרתיחתם.
(6) יש להטביל את הכלים במים, כשפיהם מופנת כלפי מעלה או לצד, ולא כשפיהם כלפי מטה, כדי שיחדרו הרותחין לתוך הכלי הטעון הגעלה.
(7) אפשר להכשיר כלים רבים ביחד אם הם נתונים בסל או כלי מנוקב.
(8) מיד אחר הגעלת הכלים ברותחין, יש לשטפם במים קרים.
(9) דוד או סיר גדול שאי אפשר להכניסו לתוך כלי אחר, יש למלאו מים עד לשפתו ולהרתיחם עד שיעלו בועות, ובזמן רתיחת המים, יש להטיל לתוכם ברזל או אבן מלובנים באש, באופן שהרותחין יעברו על שפות הכלי.
(10) ידיות הכלי ומכסאותיו- טעונים הגעלה כמו הכלי עצמו.
(11) מכסה גדול שאי אפשר להכניסו לתוך כלי- יש להניח עליו ברזל או אבן מלובנים, ולהעבירם על כל המכסה, תוך שפיכת רותחין עליהם.
(12) סכינים בעלי ידיות של עץ או חומר אחר, צריך לנקר היטב במקום החיבור ואח"כ להטבילם ברותחין.
(13) מכונות טחינה לבשר ודגים, יש לפרק, לנקר היטב את החורים, ולנקות את כל החלקים, ולהגעילם אח"כ ברותחין.
(14) מחתכת לחם (מכונת חיתוך), אם נחוצה היא לפסח לחתוך ירקות וכדומה, יש לפרקה ולנקות היטב את כל חלקיה, ולערות עליהם רותחין.
(15) מותר להגעיל כל כלי אלומיניום, בקליט וניילון.
(16) מותר להגעיל כל כלים המצופים אמאיל. אם הצפוי פגום במקומות אחדים יש לנקר ולנקות היטב בפגימות ואח"כ להגעיל.
(17) כל כלי עץ שאין בו סדקים, אפשר להגעיל ברותחין.
(18) ספלים של חרסינה וצלחות של חרסינה- אם אין בהם סדקים, מותר להגעילם ברותחין לפסח, בתנאי שיוטבלו 3 פעמים במים רותחין. (ראה ב"משיב מלחמה"חלק ב' סימן ק"נ שם דן מרן הגאון, ואומר שזה נאמר לדיעבד ולצה"ל.)
(19) כלי זכוכית יש להכשיר ע"י שרייה במשך 3 יממות לפני הפסח, במים מתחלפים בכל יממה. (היממה 24 שעות). שמקרה שאי אפשר, די לערות עליהם 3 פעמים מים רותחים, ויובטח שלא יתפוצצו הכלים.
(20) קערות וגיגיות לשטיפת כלים, יש לנק'ות היטב, ולערות עליהם רותחין מכל הצדדים.
(21) גיגית לשריית בשר וקרשי מליחה, יש לשטפם ברותחין.
(22) דפי השולחנות במטבחים ובחדרי האוכל, שמעמידים עליהם תבשילים חמים יש לערות עליהם רותחין.
(23) שולחן ממתכת, שמעמידים עליו סיר אחרי הסרתו מן האש- יש ללבנו קצת באש, אפשר לשפוך עליו מעט דלק ולהדליקו. ואם אי אפשר ללבנו צריך לנקותו היטב ולהעביר עליו אבן וברזל מלובנים, תוך שפיכת רותחין עליהם.
(24) טבלת כיריים של ברזל, יש למרק היטב וללבן את כולה באש.
(25) פרימוסים ופתיליות, יש לנקות היטב וללבן קצת באש את מקום שפיתת הכירים.
(26) תנורי אפיה וכלי אפיה טעונים לבון באש, עד שתאדים קרקעית התנור וכלי האפיה.
(27) תנור אפיה חשמלי, יש לנקותו היטב, ואח"כ להעלות את חומו לטמפרטורה המקסימלית, עד כדי שתשרף בו פיסת קרטון או קש.
(28) מיחם חשמלי, שאין מרתיחים בו אלא מים די למלאותו מים ולהרתיחם.
(29) מחבתות של ברזל יש ללבן באש, עד כדי שישרף עליהם קש או ניר.
(30) מחבתות אלומיניום, המתקלקלים בלבון אש- יש להגעיל ברותחין, כמו סירים.
(31) נפה של קמח- אסורה בשימוש בפסח.
ה. כשרות מצרכים
(1) אסור להשתמש בכל ימי הפסח בלחם, צנימים, עוגות חמץ, ביסקויטים, וופלים, מקלות מלוחים, אטריות, פתיתים, מיני גריסים וסולת.
(2) אסור להשתמש בכל ימי הפסח בקמח תבואה, חוץ מקמח מצה וקמח פתוחי אדמה.
(3) בירה היא חמץ גמור, ואסורה בפסח.
(4) שמורי בשר בקופסאות אסורים בפסח, אלא אם כן יהיה עליהם הכשר מיוחד מהרבנות שהם כשרים לפסח.
(5) נקניק, בשר מעושן, ודג מעושן, טעונים הכשר הרבנות, שהם כשרים לפסח.
(6) כל מיני אבקות פודינג, יש עליהם חשש גדול של חמץ, והם טעונים הכשר מיוחד מטעם הרבנות כנ"ל. אבקת חלב ואבקת ביצים כשרים.
(7) שמורי פירות (מחוץ לתאנים) ושמורי ירקות וכל מיני ריבות, כשרים לפסח, פירות וירקות כבושים, פלפל טחון, רסק תפוחי עץ ועגבניות, מרק עגבניות טעונים הכשר מטעם הרבנות שהם כשרים לפסח.
(8) חלבה, טעונה הכשר מיוחד לפסח.
(9) מיני קטניות (כגון:פול,שעועית,אפונה,עדשים,אורז,תירס) מותרים לצבא בפסח, בתנאי שיבררו אותם היטב לפני השמוש מגרעיני תבואה.
(10) כוסמת שלימה (רצ'קה ברוסית ובגרמנית בוכויצן) כשרים לפסח, בתנאי הנ"ל. טחונה אסורה לפסח. ראוי לשים אותם בסיר הבשול, בשעה שהמים כבר רותחים.
(11) דגים מלוחים מותרים בפסח, אלא שיש לשטפם במים לפני השמוש.
(12) סרדינים ודגי שמורים סלומון, כשרים לפסח. יתר שמורי דגים אסורים לפסח.
(13) פירות יבשים, קקאו, תמצית חומץ הנמצא בצבא ומלח לימון, כשרים לפסח. קפה טעון הכשר מיוחד לפסח.
(14) שמן מתוצרת הארץ, הממולא בחביות, בפחים ובקופסאות סגורים, ומרגרינה מתוצרת הארץ, מותרים בפסח. וכן זיתים כבושים, כשרים לפסח.
(15) חלב משומר טעון הכשר מיוחד לפסח.
(16) מיץ טבעי בבקבוקים וקופסאות אסורים בפסח. מיץ לימון ומיץ תפוזים ממותק כשרים לפסח.
(17) סלט מיונז טעון הכשר מיוחד לפסח.
(18) שוקולדה נקיה וסוכריות כשרים לפסח.
(19) יי"ש דגן אסור בפסח.
(20) כל המשקאות החריפים טעונים הכשר מיוחד לפסח.
(21) משחת שניים וטבליות פלגין טעונים הכשר מיוחד לפסח.
(22) תמרוקים טעונים הכשר מיוחד לפסח.
(נ.ב- כל הדברים שנאמרו שמותר בפסח..צריך לבדוק אם לא השתנו הדברים מאז.. [יניב])

להקדשת החידוש (בחינם!) לעילוי נשמה, לרפואה ולהצלחה לחץ כאן
חולק? מסכים? יש לך מה להוסיף? חווה דעתך על החידוש!
דיונים - תשובות ותגובות (0)
טרם נערך דיון סביב חידוש זה