רפואה מונעת ע"פ שיטת הרמב"ם
בס"ד
תזונה ע"פ הרמב"ם רפואה מונעת
תמצית ההמלצות של הרמב"ם בתחום התזונה:
הלכות מדע פרק רביעי: כתב ועיבד יונתן שטנצל
הרמב"ם מבטיח שמי שיתנהל לפי המלצותיו לא יהיה חולה לעולם, ולא יצטרך לבוא לרופא לעולם. וכלשונו:"כל המנהיג עצמו בדרכים אלו שהורינו אני ערב לו שאינו בא לידי חולי כל ימיו עד שיזקין הרבה וימות ואינו צריך לרופא ויהיה גופו שלם ועומד על בוריו כל ימיו אלא אם כן היה גופו רע מתחילת ברייתו או אם היה רגיל במנהג מן המנהגות הרעים מתחילת מולדתו או אם תבא מכת דבר או מכת בצורת לעולם"
מתי לאכול?
· לא לאכול אלא שמרגישים רעב ולא לשתות אלא שמגישים צמא. ובלשון הרמב"ם:" "לעולם לא יאכל אדם אלא כשהוא רעב ולא ישתה אלא כשהוא צמא"
לבצע פעילות גופנית לפני האכילה
· חשוב לפני הארוחה לבצע פעילות גופנית או פעילות שגורמת לגוף להתחמם דרך פעילות גופנית: "לא יאכל אדם עד שילך קודם אכילה עד שיתחיל גופו לחום או יעשה מלאכתו או יתיגע ביגע אחר כללו של דבר יענה גופו וייגע כל יום בבקר עד שיתחיל גופו לחום וישקוט מעט עד שתתישב נפשו ואוכל ואם רחץ בחמין אחר שיגע הרי זה טוב ואחר כך שוהה מעט ואוכל"
האם לאכול בעמידה או בישיבה?
· הרמב"ם ממליץ לאכול בישיבה בלבד, ובעת האוכל להיות מוטה לצד שמאל עד שהאוכל יתעכל במעיו. וכלשונו: "לעולם כשיאכל אדם ישב במקומו או יטה על שמאל"
אין ללכת אחרי האוכל
הרמב"ם ממליץ לא לבצע פעילות גופנית אחרי האוכל וזה לשונו "ולא יהלך ולא ירכב ולא ייגע ולא יזעזע גופו ולא יטייל עד שיתעכל המזון שבמעיו"
שילוב של שתייה ואוכל בארוחה
הרמב"ם ממליץ לצמצם שתיית מים בעת הארוחה, וכמו שכותב "ולא ישתה מים בתוך המזון אלא מעט ומזוג ביין וכשיתחיל המזון להתעכל במעיו שותה מה שהוא צריך לשתות ולא ירבה לשתות מים ואפילו כשיתעכל המזון"
רמב"ם הלכות דעות פרק ד
כמה שעות לישון בלילה?
הלכה ד
"היום והלילה כ"ד שעות, די לו לאדם לישן שלישן שהוא שמונה שעות, ויהיו בסוף הלילה כדי שתהיה מתחלת שנתו עד שתעלה השמש שמונה שעות, ונמצא עומד ממטתו קודם שתעלה השמש".
האם לישון על צד שמאל או צד ימין?
"לא יישן אדם לא על פניו ולא על ערפו אלא על צדו, בתחלת הלילה על צד שמאל, ובסוף הלילה על צד ימין"
לא לאכול ישר אחרי השינה
"ולא יישן סמוך לאכילה אלא ימתין אחר אכילה כמו שלש או ארבע שעות, ולא יישן ביום".
אין שוכבים במיטה בשביל לישון?
ולא ישתה מים בתוך המזון אלא מעט ומזוג ביין וכשיתחיל המזון להתעכל במעיו שותה מה שהוא צריך לשתות ולא ירבה לשתות מים ואפילו כשיתעכל המזון
כמה לאכול?
לא להגיע לתחושת שובע מלאה. אלא להוריד רבע מכמות שאוכלים כדי שביעה. בשורה תחתונה לאכול 75% מהשביעה. וכלשונו:"לא יאכל אדם עד שתתמלא כריסו אלא יפחות כמו רביע משבעתו"
אסור להתאפק מללכת להתפנות לשירותים:
"ואל ישהא נקביו אפילו רגע אחד אלא כל זמן שצריך להשתין או להסך את רגליו יעמוד מיד".
המאכלים המסוכנים לשיטת הרמב"ם ומגדירם כסם המוות
· דגים גדולים ישנים מלוחים, גבינה מלוחה ישנה, כמהין היא סוג של פטריה, סוגים שונים של פטריות, בשר מלוח ישן, יין שטרם תסס, וכל מאכל שיש לו ריח רע, או שהוא מר ביותר. הרמב"ם מגדיר מאכלים אלה: "סם המוות" וכלשונו:" יש מאכלות שהם רעים ביותר עד מאד וראוי לאדם שלא לאוכלן לעולם כגון הדגים הגדולים המלוחים הישנים והגבינה המלוחה הישנה והכמהין ופטריות והבשר המליח הישן ויין מגתו ותבשיל ששהא עד שנדף ריחו וכן כל מאכל שריחו רע או מר ביותר הרי אלו לגוף כמו סם המות
מאכלים הרמב"ם ממליץ לצרוך רק מעט
מאכלים אלה, ממליץ הרמב"ם לא לאכול כלל בקיץ, ומעט מאוד בחורף וזו רשימתו:
· דגים גדולים,
· גבינה וחלב שעברו מעת חליבתם 24 שעות. מעניין אם כיום שהחלב עובר פסטור ויש מקררים הרמב"ם עדיין עומד בהמלצתו?
· בשר פרה או בשר תיש עיזים מזכר גדול.
· פול
· עדשים
· לחם שעורים
· לחם מצות. (מצה ברייט, קניידלך מקמח מצות)
· כרוב
· בצל
· שום
· חרדל
· צנון
· וכלשון הרמב"ם: ויש מאכלות שהן רעים אבל אינן כמו הראשונים לרוע לפיכך ראוי לאדם שלא לאכול מהן אלא מעט ואחר ימים הרבה ולא ירגיל עצמו להיות מזונו מהם או לאוכלן עם מזונו תמיד כגון דגים גדולים וגבינה וחלב ששהא אחר שנחלב כ"ד שעות ובשר שורים גדולים ותישים גדולים והפול והעדשים והספיר ולחם שעורים ולחם מצות והכרוב והחציר והבצלים והשומים והחרדל והצנון כל אלו מאכלים רעים הם אין ראוי לאדם לאכול מאלו אלא מעט עד מאד ובימות הגשמים אבל בימות החמה לא יאכל מהן כלל והפול והעדשים בלבד אין ראוי לאוכלן לא בימות החמה ולא בימות הגשמים והדלועין אוכלין מהן בימות החמה.
מאכלים הרמב"ם ממליץ לצרוך רק מעט
· עוף המים
· בני יונה קטנים
· תמרים
· לחם קלוי בשמן
· פירות האילנות לא טריים ולא יבשים. פירות שטרם התבשלו הם לגוף כמו חרבות. פירות חמוצים הרמב"ם מתנגד להם. אבל מתיר לאכול כמות קטנה בקיץ:"לעולם ימנע אדם עצמו מפירות האילנות ולא ירבה מהן ואפילו יבשין ואין צריך לומר רטובים אבל קודם שיתבשלו כל צרכן הרי הן כחרבות לגוף וכן החרובים רעים לעולם וכל הפירות החמוצין רעים ואין אוכלין מהן אלא מעט בימות החמה ובמקומות החמים
· חרובים
· דבש
· ויין טובים לאנשים מבוגרים ורע לילדים.:"הדבש והיין רע לקטנים ויפה לזקנים וכל שכן בימות הגשמים"
מה לאכול בקיץ?
· לאכול מאכלים קרים, לא להרבות בתבלינים, לשלב חומץ באוכל. וכלשונו: "בימות החמה אוכל מאכלים הקרים ולא ירבה בתבלים ואוכל את החומץ"
מה לאכול בחורף?
· לאכול מאכלים חמים, לשלב תבלינים רבים במאכלים, לאכול מעט מתבלין חרדל, וצמח חלתית: בדקתי בויקיפדיה מהו הצמח? והנה ציטוט: "חלתית (שם מדעי: Ferula assafoetida), המוכרת גם כאספטידה, הינג ושמות נוספים, היא צמח ממשפחת הסוככיים." וכלשונו של הרמב"ם:"ובימות הגשמים אוכל מאכלים החמים ומרבה בתבלים ואוכל מעט מן החרדל ומן החלתית ועל דרך זו הולך ועושה במקומות הקרים ובמקומות החמים בכ"מ ומקום הראוי לו."
האם לאכול פירות?
הרמב"ם ממליץ לא לאכול כמעט מפירות העץ, ויש לו שלושה פירות שהוא ממליץ עליהם מאכלים שהרמב"ם ממליץ לאכול אותם
· תאנים
· ענבים
· שקדים
"הדבש והיין רע לקטנים ויפה לזקנים"
הלכה יא וזה לשונו:"לעולם ימנע אדם עצמו מפירות האילנות, ולא ירבה מהן ואפילו יבשין ואין צריך לומר רטובים, אבל קודם שיתבשלו כל צרכן הרי הן כחרבות לגוף, וכן החרובים רעים לעולם, וכל הפירות החמוצין רעים ואין אוכלין מהן אלא מעט בימות החמה ובמקומות החמים, והתאנים והענבים והשקדים לעולם טובים בין רטובין בין יבשין ואוכל אדם מהם כל צורכו, ולא יתמיד אכילתם אף על פי שהן טובים מכל פרי האילנות".
בקיץ להוריד שליש כמות ממה שאוכלים בחורף
הלכה יב
וכל שכן בימות הגשמים, וצריך אדם לאכול בימות החמה שני שלישים מה שהוא אוכל בימות הגשמים.
הלכה יג
לעולם ישתדל אדם שיהיו מעיו רפין כל ימיו ויהיה קרוב לשלשול מעט, וזה כלל גדול ברפואה כל זמן שהרעי נמנע או יוצא בקושי חלאים רעים באים, ובמה ירפה אדם מעיו אם יתאמצו מעט, אם היה בחור יאכל בבקר בבקר מלוחים שלוקים מתובלין בשמן זית ובמורייס ובמלח בלא פת, או ישתה מי שלק של תרדין או כרוב בשמן זית ומורייס ומלח, ואם היה זקן ישתה דבש מזוג במים חמים בבקר וישהא כמו ארבע שעות ואחר כך יאכל סעודתו, ויעשה כן יום אחד או שלשה או ארבעה ימים אם צריך לכך עד שירפו מעיו.
הלכה יד
ועוד כלל אחר אמרו בבריאות הגוף, כל זמן שאדם מתעמל ויגע הרבה ואינו שבע ומעיו רפין אין חולי בא עליו וכחו מתחזק, ואפילו אוכל מאכלות הרעים.
הלכה טו
וכל מי שהוא יושב לבטח ואינו מתעמל, או מי שמשהא נקביו, או מי שמעיו קשין, אפילו אכל מאכלות טובים ושמר עצמו על פי הרפואה, כל ימיו יהיו מכאובים וכחו תשש, ואכילה גסה לגוף כל אדם כמו סם המות, והוא עיקר לכל החלאים, ורוב החלאים שבאים על האדם אינם אלא או מפני מאכלים רעים, או מפני שהוא ממלא בטנו ואוכל אכילה גסה אפילו ממאכלים טובים, הוא ששלמה אמר בחכמתו שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו, כלומר שומר פיו מלאכול מאכל רע או מלשבוע ולשונו מלדבר אלא בצרכיו.
האם להתר
הלכה טז
דרך הרחיצה, שיכנס אדם למרחץ משבעה ימים לשבעה ימים, ולא יכנס סמוך לאכילה, ולא כשהוא רעב, אלא כשיתחיל המזון להתעכל, ורוחץ כל גופו בחמין שאין הגוף נכוה בהן, וראשו בלבד בחמין שהגוף נכוה בהן, ואחר כך ירחץ גופו בפושרין ואחר כך בפושרין מן הפושרין עד שירחץ בצונן, ולא יעבור על ראשו מים לא פושרין ולא צונן, ולא ירחץ בצונן בימות הגשמים, ולא ירחץ עד שיזיע ויפרך כל גופו, ולא יאריך במרחץ אלא כשיזיע ויפרך גופו ישתטף ויצא, ובודק עצמו קודם שיכנס למרחץ ואחר שיצא שמא יהא צריך לנקביו, וכן בודק אדם עצמו תמיד קודם אכילה ואחר אכילה, וקודם בעילה ואחר בעילה, וקודם שייגע ויתעמל ואחר שייגע ויתעמל, וקודם שיישן ואחר שיישן, ובשיעור הכל עשרה.
הלכה יז
כשיצא אדם מן המרחץ ילבש בגדיו ויכסה ראשו בבית החיצון כדי שלא תשלוט בו רוח קרה, ואפילו בימות החמה צריך להזהר, וישהא אחר שיצא עד שתתישב נפשו וינוח גופו ותסור החמימות ואחר כך יאכל, ואם ישן מעט כשיצא מן המרחץ קודם אכילה הרי זה יפה מאד, ולא ישתה מים קרים בצאתו מן המרחץ ואין צריך לומר שלא ישתה במרחץ, ואם צמא כשיצא מן המרחץ ואינו יכול למנוע עצמו יערב המים ביין או בדבש וישתה, ואם סך בשמן במרחץ בימות הגשמים אחר שישתטף הרי זה טוב.
הלכה יח
לא ירגיל אדם להקיז דם תמיד, ולא יקיז אלא אם יהיה צריך לו ביותר, ולא יקיז לא בימות החמה ולא בימות הגשמים אלא מעט בימי ניסן ומעט בימי תשרי, א ומאחר חמשים שנה לא יקיז כלל, ולא יקיז אדם דם ויכנס למרחץ בו ביום, ולא יקיז ויצא לדרך, ולא ביום שיבא מן הדרך, ויאכל וישתה ב ביום ההקזה פחות ממה שהוא רגיל, וינוח ביום ההקזה ולא ייגע ולא יתעמל ולא יטייל.
הלכה יט
שכבת זרע היא כח הגוף וחייו ומאור העינים וכל שתצא ביותר הגוף כלה וכחו כלה וחייו אובדים הוא שאמר שלמה בחכמתו אל תתן לנשים חילך, כל השטוף בבעילה זקנה קופצת עליו, וכחו תשש, ועיניו כהות, וריח רע נודף מפיו ומשחיו ושער ראשו וגבות עיניו וריסי עיניו נושרות ושער זקנו ושחיו ושער רגליו רבה שיניו נופלות והרבה כאבים חוץ מאלו באים עליו, אמרו חכמי הרופאים אחד מאלף מת בשאר חלאים והאלף מרוב התשמיש, לפיכך צריך אדם להזהר בדבר זה אם רצה לחיות בטובה, ולא יבעול אלא כשימצא גופו בריא וחזק ביותר והוא מתקשה הרבה שלא לדעתו, ומסיח עצמו לדבר אחר והקישוי בו כשהיה, וימצא כובד ממתניו ולמטה וכאלו חוטי הביצים נמשכים ובשרו חם, זה צריך לבעול ורפואה לו שיבעול, לא יבעול אדם והוא שבע ולא רעב אלא אחר שיתעכל המזון שבמעיו, ויבדוק נקביו קודם בעילה ולאחר בעילה, ולא יבעול מעומד ולא מיושב, ולא בבית המרחץ ולא ביום שיכנס למרחץ ולא ביום הקזה ולא ביום יציאה לדרך או ביאה מן הדרך לא לפניהם ולא לאחריהם.
הלכה כ
כל המנהיג עצמו בדרכים אלו שהורינו אני ערב לו שאינו בא לידי חולי כל ימיו עד שיזקין הרבה וימות ואינו צריך לרופא ויהיה גופו שלם ועומד על בוריו כל ימיו, אלא אם כן היה גופו רע מתחילת ברייתו, או אם היה רגיל במנהג מן המנהגות הרעים מתחילת מולדתו, או אם תבא מכת דבר או מכת בצורת לעולם.
הלכה כא
וכל המנהגות הטובים האלו שאמרנו אין ראוי לנהוג בהן אלא הבריא, אבל החולה או מי שאחד מאיבריו חולה או מי שנהג מנהג רע שנים רבות, יש לכל אחד מהם דרכים אחרים והנהגות כפי חליו כמו שיתבאר בספר הרפואות ושינוי וסת תחילת חולי.
הלכה כב
כל מקום שאין בו רופא, אחד הבריא ואחד החולה אין ראוי לו לזוז מכל הדרכים האלו שנאמרו בפרק זה, שכל אחד מהן לאחרית טובה מביא.
הלכה כג
כל עיר שאין בה עשרה דברים האלו אין תלמיד חכם רשאי לדור בתוכה, ואלו הן: רופא, ואומן, ובית המרחץ, ובית הכסא, ומים מצויין כגון נהר ומעין, ובית הכנסת, ומלמד תינוקות, ולבלר, וגבאי צדקה, ובית דין מכים וחובשים.