הרמב"ם ממליץ !!!!!!!!!!
נכתב על ידי DL2000, 30/10/2013
בס"ד
הרמב"ם ממליץ !!!!
שיטת הרמב"ם מבוססת על
תזונה נכונה כעיקר בבריאות הגוף
והנפש. מספר דברים חשובים
ועיקריים עליהם ממליץ הרמב"ם
למי שמבקש לחיות בריא ונכון.
לאור פניית גולשים רבים שמבקשים לדעת קצת משיטת הרמב"ם, שכמובן אי אפשר בלעדיה, בקשר לבריאות הגוף והנפש, ומכיוון שבמאמר אחד לא ניתן להכיל את כולה, ציינו מספר סעיפים חשובים משיטתו של הרמב"ם. הרחבה בנושא יכולה להיות על ידי לימוד בספריו, ביניהם: אני ערב לו, צמחי המרפא של הרמב"ם,משנה תורה להרמב"ם (סט ספרים בנושאים חשובים, כולל תזונה נכונה ובריאות).
שיטת הרמב"ם, כידוע, מבוססת על תזונה נכונה כעיקר בבריאות הגוף והנפש. הוא גם דיבר על פעילות גופנית כגורם חשוב לשמירה על הבריאות, והדגיש את החובה של האדם לשמור על בריאותו בטרם יחלה.
תחילה, מספר נקודות חשובות בלשונו של הרמב"ם:
"הואיל והיות הגוף בריא ושלם מדרכי השם הוא, שהרי אי אפשר שיבין או ידע דבר מידיעת הבורא והוא חולה. לפיכך, צריך להרחיק אדם עצמו מדברם המאבדים את הגוף, ולהנהיג עצמו בדברים המבררים והמחלימים, ואלו הן - לעולם לא יאכל אדם אלא כשהוא רעב, ולא ישתה אלא כשהוא צמא" (הלכות דעות, פרק ד, א).
"ולא יישן סמוך לאכילה אלא ימתין לאחר האכילה, כמו שלוש או ארבע שעות" (הלכה ה).
"וכל מי שהוא יושב לבטח ואינו מתעמל, או מי שמשהה את נקביו, או מי שמעיו קשין, אפילו אכל מאכלות טובים ושמר על עצמו על פי הרפואה, כל ימיו יהיו מכאובים וכוחו תשש. ואכילה גסה לגוף כל אדם כמו סם המוות, והוא עיקר לכל החולאים. ורוב החולאים שבאים על האדם אינם אלא או מפני מאכלים רעים או מפני שהוא ממלא בטנו ואוכל אכילה גסה אפילו ממאכלים טובים. והוא ששלמה המלך, החכם באדם, אמר בחכמתו: שומר פיו ולשונו, שומר מצרות נפשו". כלומר, שומר פיו מלאכול מאכל רע או מלשבוע ולשונו מלדבר אלא בצרכיו" (הלכה ט"ו).
והנה רשימת ההמלצות העיקריות של הרמב"ם לשמירה על הבריאות, רשימה ברורה ומתומצתת, מלוקטת ממקורות שונים:
כלל יסודי וחשוב של הרמב"ם, מה שנקרא הא"ב של בריאות ואכילה נכונה הוא: שאדם צריך לאכול רק כאשר הוא רעב ולשתות רק כשהוא צמא! (מלבד בזמנים של איבוד נוזלים, שאז אין להתחשב בהרגשת רוויה, אלא להגיע לכמות הנוזלים הנצרכת). גם אם מרגישים רעב או צמא, יש להמתין מעט, כי לפעמים זה רק גירוי של הקיבה ולא רעב אמיתי.
יש להימנע מארוחה גדולה, וכמו שאמר הרמב"ם: "רבים ההרוגים מבטן מלאה ממתי רעב".
יש להימנע מאכילה בחטף ובפזיזות.
יש להימנע מאוכל המזיק לגוף.
אדם בריא צריך להסתפק בשתי ארוחות ליום.
בשר הוא קשה לגוף, בפרט הבשר כיום, שגם בשבתות ובחגים עדיף למעט באכילתו. דגים ועוף הם קלים הרבה יותר לגוף.
צום מדי פעם טוב לבריאות.
חשוב לאכול במצב של מנוחה ורוגע. שלווה נפשית מבטיחה עיכול יעיל.
בימים חמים מוטב להמעיט באכילה מכיוון שכלי העיכול נחלשים בחום. כמו כן, כשחם ימעיט באוכל חם. כשקר, ימעיט באוכל קר. זאת, כדי לשמור על החום הטבעי של הגוף. בכלל, כדאי להתאים את המאכלים למזג האוויר - בימים חמים רצוי לאכול מאכלים קלים, שאז אין הגוף מתייגע מדי בעיכולם. בימים קרים מאוד שפעילות הגוף בעיכול מחממת אפשר לאכול מאכלים כבדים יותר.
חשוב לשתות רק מים ולא מיצים ממותקים, כאשר יש לשתות בתום הארוחה ולא במהלכה.
חשוב ללעוס היטב את האוכל טרם בליעתו כדי לאפשר לרוק לעכל היטב את המזון.
חשוב להימנע מארוחת ערב כבדה הגורמת לביעותי לילה.
יש להרבות באכילת פירות וירקות טריים.
לאחר הארוחה יש לתת לגוף מנוחה כדי להקל על מערכות העיכול, הכבד והכליות.
לא כדאי לשבוע לגמרי. מילוי הקיבה יחייב התרחבותה והיא תתבלה, ואז האוכל לא יתעכל טוב. יש להפסיק מן האכילה מעט לפני שחש שובע מפני שלקיבה לוקח זמן לשדר תחושת שובע, ואם יאכל עד שירגיש שובע הוא עלול אחר כך לחוש בבטנו.
כדאי לשתות קצת יין, או מים עם מעט יין מהול.
מומלץ לא לערבב מינים רבים של מאכלים בסעודה אחת משתי סיבות: א. כדי שלא ירבה באכילה. ב. כי זה מתיש את הגוף שצריך להתאים את העיכול לרמות שונות.
אחרי האוכל לא להרבות בתנועה אלא ימעיט במידת האפשר, כדי לא להגביר את חום הגוף ואז העיכול לא יהיה בחום הטבעי.
רצוי לאכול מאכלים המתאימים לטבעו, למשל, שלא יגרמו לגזים, לצמא רב ושייהנה מהם.
רצוי לאכול על קיבה ריקה, לאחר היציאה. ועל זה אמרו חז"ל: "הנצרך לנקביו ואוכל, דומה לתנור שהסיקוהו על גבי אפרו".
הויטמינים חשובים מאוד לאדם, והרבה מאוד פעמים הוא מרגיש חולשה ואף עצבות, שהם תוצאה של חוסר ויטמינים או מינרלים בגוף. לקיחת ויטמינים מתועשים אינה הפיתרון הכי טוב, אלא רק כשהם בצורה הטבעית שלהם, בתוך פירות וירקות, אז הם נכנסים לגוף בצורה טובה. לכן יש לאכול פירות וירקות טובים שאף עוזרים לגוף לנקות את הדם מפסולת. וכן להשתדל להיות זמן מסוים בשמש כל יום, כי הוכח שיש לזה השפעה גדולה על בריאות האדם בנפש ובגוף.
רצוי מאוד לא לאכול מאכלים מתועשים המכילים חומרים משמרים, צבעי מאכל וכל מיני תוספות מלאכותיות, שכל אלו גורמים נזק רב לאדם.
המלח הרגיל מזיק, לכן יש להשתמש דווקא במלח ים אמיתי שצבעו אפור או חום בהיר, וגם זה במידה, שהרי צריכים להשתדל למעט במלח.
מזונות מזיקים נוספים: קמח לבן, סוכר לבן, גלוקוזה, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, ופלפל שחור.
כלל חשוב שאמר הרמב"ם: אדם שעושה פעילות גופנית כל יום, אפילו יאכל מאכלים רעים, לא יזיקו לו. לכן כל אדם צריך להשתדל לעשות בכל יום התעמלות כלשהי, ומומלץ מאוד לרקוד כל היום, שזו גם פעילות גופנית מהטובות שיש, והיא גם משמחת את האדם וממתיקה דינים כידוע.
והכלל הכי חשוב שאמר הרמב"ם, מוטב לאכול מעט מאכלים רעים ולא לאכול הרבה מהמאכלים הטובים!
כי איך אומרים? העיקר הבריאות!
בהצלחה!
תזונה נכונה כעיקר בבריאות הגוף
והנפש. מספר דברים חשובים
ועיקריים עליהם ממליץ הרמב"ם
למי שמבקש לחיות בריא ונכון.
לאור פניית גולשים רבים שמבקשים לדעת קצת משיטת הרמב"ם, שכמובן אי אפשר בלעדיה, בקשר לבריאות הגוף והנפש, ומכיוון שבמאמר אחד לא ניתן להכיל את כולה, ציינו מספר סעיפים חשובים משיטתו של הרמב"ם. הרחבה בנושא יכולה להיות על ידי לימוד בספריו, ביניהם: אני ערב לו, צמחי המרפא של הרמב"ם,משנה תורה להרמב"ם (סט ספרים בנושאים חשובים, כולל תזונה נכונה ובריאות).
שיטת הרמב"ם, כידוע, מבוססת על תזונה נכונה כעיקר בבריאות הגוף והנפש. הוא גם דיבר על פעילות גופנית כגורם חשוב לשמירה על הבריאות, והדגיש את החובה של האדם לשמור על בריאותו בטרם יחלה.
תחילה, מספר נקודות חשובות בלשונו של הרמב"ם:
"הואיל והיות הגוף בריא ושלם מדרכי השם הוא, שהרי אי אפשר שיבין או ידע דבר מידיעת הבורא והוא חולה. לפיכך, צריך להרחיק אדם עצמו מדברם המאבדים את הגוף, ולהנהיג עצמו בדברים המבררים והמחלימים, ואלו הן - לעולם לא יאכל אדם אלא כשהוא רעב, ולא ישתה אלא כשהוא צמא" (הלכות דעות, פרק ד, א).
"ולא יישן סמוך לאכילה אלא ימתין לאחר האכילה, כמו שלוש או ארבע שעות" (הלכה ה).
"וכל מי שהוא יושב לבטח ואינו מתעמל, או מי שמשהה את נקביו, או מי שמעיו קשין, אפילו אכל מאכלות טובים ושמר על עצמו על פי הרפואה, כל ימיו יהיו מכאובים וכוחו תשש. ואכילה גסה לגוף כל אדם כמו סם המוות, והוא עיקר לכל החולאים. ורוב החולאים שבאים על האדם אינם אלא או מפני מאכלים רעים או מפני שהוא ממלא בטנו ואוכל אכילה גסה אפילו ממאכלים טובים. והוא ששלמה המלך, החכם באדם, אמר בחכמתו: שומר פיו ולשונו, שומר מצרות נפשו". כלומר, שומר פיו מלאכול מאכל רע או מלשבוע ולשונו מלדבר אלא בצרכיו" (הלכה ט"ו).
והנה רשימת ההמלצות העיקריות של הרמב"ם לשמירה על הבריאות, רשימה ברורה ומתומצתת, מלוקטת ממקורות שונים:
כלל יסודי וחשוב של הרמב"ם, מה שנקרא הא"ב של בריאות ואכילה נכונה הוא: שאדם צריך לאכול רק כאשר הוא רעב ולשתות רק כשהוא צמא! (מלבד בזמנים של איבוד נוזלים, שאז אין להתחשב בהרגשת רוויה, אלא להגיע לכמות הנוזלים הנצרכת). גם אם מרגישים רעב או צמא, יש להמתין מעט, כי לפעמים זה רק גירוי של הקיבה ולא רעב אמיתי.
יש להימנע מארוחה גדולה, וכמו שאמר הרמב"ם: "רבים ההרוגים מבטן מלאה ממתי רעב".
יש להימנע מאכילה בחטף ובפזיזות.
יש להימנע מאוכל המזיק לגוף.
אדם בריא צריך להסתפק בשתי ארוחות ליום.
בשר הוא קשה לגוף, בפרט הבשר כיום, שגם בשבתות ובחגים עדיף למעט באכילתו. דגים ועוף הם קלים הרבה יותר לגוף.
צום מדי פעם טוב לבריאות.
חשוב לאכול במצב של מנוחה ורוגע. שלווה נפשית מבטיחה עיכול יעיל.
בימים חמים מוטב להמעיט באכילה מכיוון שכלי העיכול נחלשים בחום. כמו כן, כשחם ימעיט באוכל חם. כשקר, ימעיט באוכל קר. זאת, כדי לשמור על החום הטבעי של הגוף. בכלל, כדאי להתאים את המאכלים למזג האוויר - בימים חמים רצוי לאכול מאכלים קלים, שאז אין הגוף מתייגע מדי בעיכולם. בימים קרים מאוד שפעילות הגוף בעיכול מחממת אפשר לאכול מאכלים כבדים יותר.
חשוב לשתות רק מים ולא מיצים ממותקים, כאשר יש לשתות בתום הארוחה ולא במהלכה.
חשוב ללעוס היטב את האוכל טרם בליעתו כדי לאפשר לרוק לעכל היטב את המזון.
חשוב להימנע מארוחת ערב כבדה הגורמת לביעותי לילה.
יש להרבות באכילת פירות וירקות טריים.
לאחר הארוחה יש לתת לגוף מנוחה כדי להקל על מערכות העיכול, הכבד והכליות.
לא כדאי לשבוע לגמרי. מילוי הקיבה יחייב התרחבותה והיא תתבלה, ואז האוכל לא יתעכל טוב. יש להפסיק מן האכילה מעט לפני שחש שובע מפני שלקיבה לוקח זמן לשדר תחושת שובע, ואם יאכל עד שירגיש שובע הוא עלול אחר כך לחוש בבטנו.
כדאי לשתות קצת יין, או מים עם מעט יין מהול.
מומלץ לא לערבב מינים רבים של מאכלים בסעודה אחת משתי סיבות: א. כדי שלא ירבה באכילה. ב. כי זה מתיש את הגוף שצריך להתאים את העיכול לרמות שונות.
אחרי האוכל לא להרבות בתנועה אלא ימעיט במידת האפשר, כדי לא להגביר את חום הגוף ואז העיכול לא יהיה בחום הטבעי.
רצוי לאכול מאכלים המתאימים לטבעו, למשל, שלא יגרמו לגזים, לצמא רב ושייהנה מהם.
רצוי לאכול על קיבה ריקה, לאחר היציאה. ועל זה אמרו חז"ל: "הנצרך לנקביו ואוכל, דומה לתנור שהסיקוהו על גבי אפרו".
הויטמינים חשובים מאוד לאדם, והרבה מאוד פעמים הוא מרגיש חולשה ואף עצבות, שהם תוצאה של חוסר ויטמינים או מינרלים בגוף. לקיחת ויטמינים מתועשים אינה הפיתרון הכי טוב, אלא רק כשהם בצורה הטבעית שלהם, בתוך פירות וירקות, אז הם נכנסים לגוף בצורה טובה. לכן יש לאכול פירות וירקות טובים שאף עוזרים לגוף לנקות את הדם מפסולת. וכן להשתדל להיות זמן מסוים בשמש כל יום, כי הוכח שיש לזה השפעה גדולה על בריאות האדם בנפש ובגוף.
רצוי מאוד לא לאכול מאכלים מתועשים המכילים חומרים משמרים, צבעי מאכל וכל מיני תוספות מלאכותיות, שכל אלו גורמים נזק רב לאדם.
המלח הרגיל מזיק, לכן יש להשתמש דווקא במלח ים אמיתי שצבעו אפור או חום בהיר, וגם זה במידה, שהרי צריכים להשתדל למעט במלח.
מזונות מזיקים נוספים: קמח לבן, סוכר לבן, גלוקוזה, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, ופלפל שחור.
כלל חשוב שאמר הרמב"ם: אדם שעושה פעילות גופנית כל יום, אפילו יאכל מאכלים רעים, לא יזיקו לו. לכן כל אדם צריך להשתדל לעשות בכל יום התעמלות כלשהי, ומומלץ מאוד לרקוד כל היום, שזו גם פעילות גופנית מהטובות שיש, והיא גם משמחת את האדם וממתיקה דינים כידוע.
והכלל הכי חשוב שאמר הרמב"ם, מוטב לאכול מעט מאכלים רעים ולא לאכול הרבה מהמאכלים הטובים!
כי איך אומרים? העיקר הבריאות!
בהצלחה!
(הרב ארוש)
להקדשת החידוש (בחינם!) לעילוי נשמה, לרפואה ולהצלחה לחץ כאן
דיונים - תשובות ותגובות (0)