chiddush logo

חוק חיוך חובה

נכתב על ידי DL2000, 6/2/2013

 בס'ד


חוק חיוך חובה
חודש אדר בפתח, ואיתו מבצבצת לה בעליזות השמחה. כיצד נוכל להיות מאושרים, והאם ניתן להגיע לשמחה גם כשהמציאות אינה מאירה לנו פנים? קבלו מספר נקודות למחשבה, שיעלו לכם חיוך על הפנים
רויטל שנור

חסיד אחד  הגיע אל הרבי שלו כשהוא רוטן ונאנח אודות קשיי פרנסה.

"יש עצה!", אמר לו הרבי, "תהיה שרוי בשמחה, ומובטח לך שבזכות השמחה ייפתרו כל בעיות הפרנסה".

"אבל רבי", זעק החסיד, "איך אפשר להיות שרוי בשמחה כשרעבים ללחם?".

"נו", הפטיר הרבי, "מה לא עושים בשביל פרנסה?".

הבדיחה הזו מעמידה זו מול זו שתי תפיסות המגדירות מהו אושר:

תפיסה אחת, חיצונית ועכשווית, טוענת: אם יש לך כל טוב - אתה שמח.

תפיסה שנייה, פנימית וסבלנית, טוענת: אם אתה שמח - יש לך כל טוב.

התפיסה הראשונה לא מאפשרת לאדם להיות שמח כמעט אף פעם, שהרי אין יצור אנוש שכל צרכיו מסופקים. תמיד נותרים עוד שטחים בהם ניתן להתקדם ולהתפתח, הן ברוחניות והן בחומריות.

התפיסה השנייה, לעומתה, מאפשרת לאדם להיות שמח תמיד. הוא יכול להרגיש טוב גם כשמצבו החומרי והרוחני אינו מושלם. אם ירגיש טוב, ממילא ישתפר מצבו הרוחני ואולי אף מצבו החומרי, וכך חייו יהיו טובים יותר.

כיצד מובילה השמחה לשיפור מצבו של האדם? כיצד היא מובילה לחיים טובים יותר?     

שמח בחלקו

ראשית, נקדים ונאמר, שהשמחה קשורה בקשר הדוק לאופטימיות ולחשיבה חיובית, וחשיבה חיובית מביאה אותנו לראות את המציאות באופן חיובי עוד יותר. המשנה באבות אומרת: "איזהו עשיר - השמח בחלקו". כלומר, מי ששמח במה שיש לו יחווה עשירות, משום שהוא מרגיש שלא חסר לו דבר.  

אם אנחנו מתבוננים על המציאות באופן חיובי, הדבר גורם לנו לחוות אותה בצורה חיובית. אנחנו מגלים לפתע שדברים שנורא הרגיזו או ציערו אותנו, אינם כה חשובים כפי שחשבנו מלכתחילה.

בניסוי שערכו בנושא, הקריאו לנבדקים סיפור על אדם שמח ואדם עצוב. מחצית מהנבדקים היו במצב רוח שמח ומחציתם במצב רוח עצוב. תוצאות הניסוי היו, שהאנשים העצובים זכרו הרבה יותר עובדות על האדם העצוב, לעומת אלו שהיו במצב רוח שמח, שהתמקדו באדם השמח. מכאן, כשאנחנו עצובים - אנחנו נוטים לראות את הצדדים העצובים והקודרים של המציאות, וכשאנחנו שמחים - אנחנו נוטים לראות את הצדדים הטובים והשמחים שבחיים, ואז אנחנו שמחים עוד יותר.

חשיבה חיובית מובילה לפעולה חיובית

בנוסף, כשאנחנו מסתכלים על המציאות, ובמיוחד על האנשים שסביבנו, באופן חיובי, אנחנו מתנהגים בצורה נכונה יותר, וכך עוזרים לדברים להתנהל טוב יותר. לדוגמא, כשתלמיד בטוח שהמורה פגע בו כי "המורה נגדו", הוא יתנהג אליו באופן לא ראוי. המורה באמת יכעס, ואצל התלמיד תתחזק התחושה השלילית - שהמורה הוא אדם שאי אפשר לדבר איתו. כך ייווצר מצב של נתק בין התלמיד לבין המורה, כי התלמיד אינו מאפשר תקשורת. לעומת זאת, אם התלמיד יהיה בטוח שהמורה הוא אדם חיובי שפגע בו בשגגה, הוא יפנה אליו באופן גלוי, יפתח עימו ערוץ תקשורת, וישאף ליישור ההדורים ביניהם.

חשיבה חיובית מובילה להרגשה חיובית

קשה לנו להאמין שניתן להשפיע על רגשות, אבל מתברר שהדבר אפשרי. עובדה שהתורה מצווה עלינו לאהוב זה את זה. אם הקב"ה מצווה אותנו להרגיש דברים מסוימים, סימן שניתן לשלוט בהם. באמצעות השכל ניתן להשפיע על הרגש, וחשיבה טובה מובילה להרגשה טובה.

חוקר בשם ד"ר שכטר טען, שלמעשה, כל הרגשות מורכבים משני מרכיבים: המרכיב האחד - תחושה של עוררות פיזית, כגון: קצב פעימות לב מהיר, רמה מסוימת של הולכה חשמלית בעור וכו´.

המרכיב השני - פרשנות שכלית של המצב בו אנחנו מצויים. אם אדם מרגיש את העוררות הזאת כשהוא מצפה לחוויה חיובית (למשל, בזמן חתונה), הוא יחווה שמחה. אם הוא מרגיש עוררות דומה כשהוא מצפה לחוויה שלילית, (למשל בזמן אזכרה), הוא יחווה את העוררות הפיזיולוגית כעצב. למעשה, אנחנו מתארים תהליך מעגלי: שמחה ואופטימיות מובילות ליותר שמחה ואופטימיות.

אם כן, מה נוכל לעשות על מנת לצאת מהמעגל של העצבות?

הבדיחה על הרבי, שהבאנו בתחילת דברינו, שאומר לחסיד שלו לשמוח, מייצגת את הרעיון הזה: כשאתה נמצא במצב שנראה לך קשה ואתה חווה מצוקה – תעשה פעולה שתעזור לך לצאת מהמעגל ולשמוח.

איזו פעולה אנו נדרשים לעשות?

תן חיוך - זה ישתלם לך

כדי לצאת ממעגל העצבות ולשמוח, עלינו להכיר את הפטנט העתיק והישן, שלא נס ליחו, והוא שיסייע בעדנו "לצאת מהבוץ".

מה הפטנט?

חיוך! - זה הכל.

לחייך כשאנחנו עצובים, זה נגד הטבע שלנו, שהרי ידוע שמי ששמח - מחייך, ומי שעצוב - לא מחייך. אבל, מי שיצליח לשבור את הטבע הזה, ולמרות שבתחילה יעשה את הפעולה כהכרח, ובכל זאת חייך - ייווכח שבכח פעולה זו לשנות את מצב רוחו מקצה לקצה. זאת משום שכמו שמי ששמח - מחייך, כך מי שמחייך - שמח!

החיוך הוא לא רק תוצאה של שמחה פנימית, אלא גם גורם לשמחה פנימית. מי שמרגיש עצבות ויתן חיוך, אף על פי שבתחילה יהיה כפוי – יהיה מופתע עד כמה זה ישתלם לו!

מי ששמח - מחייך, ומי שמחייך - שמח                                                                                   

פרסומת

כיצד החיוך גורם לשמחה?

החיוך מכווץ את שרירי הפנים, משפיע על זרימת הדם בפנים, ובעקבות כך על זרימת הדם ועל הטמפרטורה במוח. כל אלו מובילים לשחרור חומרים הגורמים לפעילות מוחית שקשורה ברגש חיובי. במחקרים שונים ביקשו מאנשים "לעשות פרצופים" שמחים או כועסים, ולאחר מכן עשו בדיקות שונות על מנת להעריך את מצב רוחם - מצאו שהאנשים שעשו הבעות שמחות היו שמחים יותר מאלו שעשו הבעות כועסות.

לכן, תנו חיוך, תתחילו לראות את העולם בצורה חיובית יותר, תשימו לב לדברים הטובים, תתמקדו במה שיש - וממילא הכל יהיה טוב יותר.

 כך גם יהיו לכם עוד ועוד סיבות לשמוח... J

בהצלחה ובשמחה!

נערך ע"פ כיפה

להקדשת החידוש (בחינם!) לעילוי נשמה, לרפואה ולהצלחה לחץ כאן
חולק? מסכים? יש לך מה להוסיף? חווה דעתך על החידוש!
דיונים - תשובות ותגובות (0)
טרם נערך דיון סביב חידוש זה